25 Ocak 2008 Cuma

2008 Yılı OKS,DPY ve SBS Sınavları Hakkında Genelge

T. C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü


Sayı : B.08.0.ETG.0.21.02.01.530.1/ 546 11 /01/2008
Konu : 2008 OKS / DPY -B /SBS Sınavları



G E N E LG E
2008/01

2008 Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) ile Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (DPY-B) ve Seviye Belirleme Sınavı (SBS) Bakanlığımız Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce yurtiçi ve yurtdışı sınav merkezlerinde gerçekleştirilecektir.

OKS 08 Haziran 2008 tarihinde Pazar günü saat 10.00' da yapılacaktır. 2008-2009 öğretim yılında; Resmî ve Özel Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu Liseleri, Anadolu Öğretmen Liseleri, Anadolu Meslek Liseleri, Anadolu Teknik Liseleri, Anadolu İmam-Hatip Liseleri, Sağlık Meslek Liseleri, Polis Koleji, merkezi sistem sınavıyla öğrenci alan diğer okullar ile merkezi sistem sınavıyla öğrenci alan özel okullarda öğrenim görmek isteyen ve Devlet parasız yatılılık ve bursluluk imkânlarından yararlanmak isteyen öğrenciler başvurabilecektir.

DPY-B sınavı ise 04 Mayıs 2008 tarihinde Pazar günü saat 10.00' da yapılacaktır. İlköğretim okullarının 5'inci sınıfı ile ortaöğretim kurumlarının 9, 10 ve 11'inci sınıflarında okuyan Devlet parasız yatılılık ve bursluluk imkânlarından yararlanmak isteyen ve kılavuzda belirtilen şartları taşıyan öğrenciler başvurabilecektir.

İlköğretim okullarının 6 ve 7'nci sınıflarının DPY-B sınavı SBS ile birlikte olacaktır. 6'ıncı sınıfların SBS ve DPY-B sınavı 21 Haziran 2008 tarihinde Cumartesi günü saat 10.00' da, 7'nci sınıfların SBS ve DPY-B sınavı 22 Haziran 2008 tarihinde Pazar günü saat 10.00' da yapılacaktır.

Sınavlarla ilgili ayrıntılı açıklama ve kurallar http://www.meb.gov.tr ile http://oges.meb.gov.tr adreslerinden yayımlanacak olan e-Başvuru Kılavuzlarında yer alacaktır. Ayrıca; özel okullarda öğrenim görmek için bu sınava başvuran adaylara yönelik bilgilendirme ise ilgili kuruluşlar tarafından yayımlanacak olan kılavuzlarla yapılacaktır.

Buna göre;

1. İllerde tüm resmi ve özel ilköğretim okulu öğrencilerine, başvurular ile ilgili gerekli duyurular valilikler tarafından yapılacaktır.

• DPY-B (5,9,10 ve 11'inci sınıflar) sınav başvuruları, 14 - 25 Ocak 2008,
• DPY-B (6 ve 7'nci sınıfla r ) sınav başvuruları, 11 - 22 Şubat 2008 ,
• OKS başvuruları (DPY-B 8'inci sınıf) 10 - 28 Mart 2008,
• SBS başvuruları 11 - 22 Şubat 2008 tarihleri arasında yapılacaktır.

2. Başvuru işlemleri elektronik ortamda alınacaktır, okul müdürlükleri velilere ve öğrencilere bu konuda rehberlik edecektir.

3. Okul müdürlükleri e-okul sisteminden başvuru tarihleri arasında öğrencilerin başvuru yapıp yapmadığını kontrol edecek, yapmayan öğrencileri uyaracak, velileri bilgilendirecektir.

4. Okul müdürlükleri aday başvurularını elektronik ortamda onaylayacaktır.

5. Başvuruların okul müdürlüğü tarafından onaylanmasından sonra bilgisayar çıktısı alınarak, veliye imzalatılacaktır ve bir örneği imza karşılığı verilecektir. Aslı okulda saklanacaktır.

6. Internet bağlantısı olmayan veya başvuru süresince teknik bir sebeple internet bağlantısı çalışmayan okullar, en yakın ADSL bağlantısı olan bir başka okuldan veya bağlantı sorunu olmayan ilçe/il millî eğitim müdürlüğünden başvuru onaylama işlemlerini yapacaktır.

7. Başvuru işlemlerinin doğruluğundan okul müdürlüğü ile adayın velisi sorumlu olacaktır.

8. Fotoğraflı sınav giriş belgesi DPY-B sınavına(5,6,7,9,10 ve 11'inci sınıflar) başvuran öğrenciler için 22 Nisan 2008 , OKS'ye başvuran öğrenciler için 29 Mayıs 2008, SBS' ye başvuran öğrenciler için 10 Haziran 2008 tarihinden itibaren okul müdürlükleri tarafından e-okul sisteminden çıkartılarak adaya verilecektir.

9. Lise ve Orta Okullar Yönetmeliğinin 89'uncu maddesine göre ilköğretim başarı puanı OKS sonuçlarına etkilendirilecektir. Değerlendirme ve ilköğretim başarı puanı ile ilgili açıklamalar OKS e- Başvuru Kılavuzunda yayımlanacaktır.

10. Sınavlarla ilgili tüm bilgiler, duyurular http://oges.meb.gov.tr adresinde sürekli olarak yayımlanacaktır. Adaylar, veliler ve okul yöneticileri iş ve işlemlerinde bu siteyi takip etmeleri gerekmektedir.

11. OKS sonuçları 11 Temmuz 2008, DPY-B ve SBS sonuçları 31 Temmuz 2008 tarihinde http://www.meb.gov.tr ile http://oges.meb.gov.tr adreslerinden yayımlanacaktır. Okul müdürlükleri tarafından sınav sonuç belgelerinin çıktısı internetten alınacak ve onaylanarak imza karşılığı adaylara verilecektir.

12. Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı tercihleriyle ilgili hususların yer aldığı "e-Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu" http://www.meb.gov.tr ile http://oges.meb.gov.tr adreslerinden Temmuz ayının ilk haftasından itibaren yayımlanacaktır.

13. Adaylar, başvuru ve tercih dönemlerinde okul müdürlüğüne, kırtasiye, internet bağlantısı, fotokopi vs. giderleri için okul aile birliği makbuzu karşılığında 2 (iki) YTL ödeyecektir.

14. Adaylar; OKS, DPY-B (8.'inci sınıf)ve Polis Koleji Aday Tespit Sınavı için tek ücret olarak 20 (yirmi)YTL , DPY-B (5,6,7,9,10 ve11'inci sınıf) ve SBS için tek ücret olarak 10 (on)YTL sınav ücretini e-başvuru kılavuzlarında belirtilen bankalara yatıracaktır.

15. SBS için sınav ücretinin kılavuzda belirtilen bankalardan birisine yatırılmış olması başvuru için yeterli olacaktır.

16. Polis Koleji Aday Tespit Sınavına, ilköğretim okullarının 8'inci sınıfında okuyan öğrencilerle birlikte halen bazı ortaöğretim okullarının hazırlık sınıfında okuyan öğrenciler de başvurabilecektir. http://www.meb.gov.tr ile http://oges.meb.gov.tr adreslerinden yayımlanacak olan Polis Koleji Başvuru Kılavuzunda daha ayrıntılı bilgiye erişilebilecektir.

17. OKS soruları, 120 okulda pilot uygulaması yapılan öğretim programları ile yürürlükte olan öğretim programlarının ortak konularından hazırlanacak olup pilot uygulama okullarında öğrenim gören öğrencilerimiz hiçbir şekilde mağdur edilmeyecektir. Konuyla ilgili duyulan endişeleri yok etmek için okul müdürlükleri velileri bilgilendireceklerdir.

18. OKS sonuçlarına etki eden diploma notu hesaplaması e-okul sisteminden otomatik olarak yapılacağından bilgilerin zamanında ve doğru olarak girilmesi hususunda okul müdürlükleri gerekli duyarlılığı gösterecektir.

Öğrencilerimizi ve ailelerini ilgilendiren bu sınavlarla ilgili iş ve işlemlerinin herhangi bir aksaklığa meydan verilmeden yapılması hususunda bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederim.

Hiç yorum yok: